Sesam keizerbroodjes (Duitsland, Oostenrijk)


Ik had nog eens in om deze lekkere broodjes te maken en koos ervoor om ze deze keer een coating van sesamzaadjes te geven. Die geven altijd een nootachtige toets aan je brood.

Deeg:

  • 500g T55 tarwebloem
  • 275-300g water (afhankelijk van de vochtopname van de bloem) 
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 15g backmalz
  • 15g smout of zachte boter
  • 9g zout
Afwerking:
  • maïzena
  • water
  • sesamzaadjes
  • deegsteker voor keizerbroodjes (ik kocht die van mij op Aliexpress voor ongeveer 1€ (klik HIER)
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedkom en kneed 10 min. op een trage stand tot je een zacht en soepel deeg verkrijgt. 

Verdeel het deeg in 10 gelijke porties van ongeveer 90g/stuk en bol ze stevig op. Leg de bolletjes op een met bloem bestoven werkblad en dek af met een propere doek. Laat 30 min. rijzen.


Bestrooi de bolletjes met wat maïzena en druk met de deegsteker het motief in de broodjes. Je mag redelijk doordrukken maar let op dat je de broodjes niet helemaal doorsnijdt. 

Bestuif de bovenkant van de broodjes met een plantenspray met water en druk ze in een schaaltje wat gevuld is met sesamzaadjes.

Leg de broodjes met de motiefkant op een met bloem bestoven linnen brooddoek of een propere theedoek. Laat ze zo, afgedekt, 50-60 min. rijzen.


Verwarm de oven voor op 230°C onder- en bovenhitte. 

Draai de broodjes om op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze nog eens met water alsook de wanden van de oven.


Bak 20-25 min tot ze mooi bruin gebakken zijn. Na 10 min. baktijd open je eventjes de ovendeur zodat de eventueel nog aanwezige stoom kan ontsnappen. 

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 



Reacties