Griekse baguettes




Een poos geleden kwam ik het recept voor deze Griekse baguettes tegen op een anderstalige instagramaccount. Ik weet zelfs niet meer welke of wat de originele taal was (dat komt er van, als je hele dagen met je neus op broodbakpagina's zit). Wat er nu specifiek Grieks aan dit recept is, weet ik niet maar dat de baguettes lekker zijn dat weet ik wel. Dit recept is voldoende voor 4 baguettes. Het recept sprak ook over 20g maïsmeel. Of ze dan maïzena bedoelden of meel was een gokje en de winnaar werd bij mij het meel.

  • 450g T55 tarwebloem
  • 20g maïsmeel
  • 30g volkorenmeel
  • 2tl zout
  • 1tl suiker
  • 1el olie
  • 18g verse gist of 6g droge
  • 350ml water
Roer de bloem en het meel in 300ml van het water in de kneedkom. Dek af met een doek en laat 20 min. rusten.

Doe de rest van het water en de andere ingrediënten erbij en kneed tot je een samenhangend en plakkerig deeg verkrijgt. Dek de kom af met vershoudfolie of een propere theedoek en laat 2-3 uur rijzen. Halfweg de rijstijd doe je één stretch&fold.

Verdeel het deeg in vier gelijke porties en vorm ze tot langwerpige baguettes. Leg ze in de uitsparingen van een stokbroodbakvorm. Indien je dergelijke bakvorm niet hebt, vouw je een propere linnen doek zoals een accordeon waarbij je telkens een brood in een vouw legt zodat de broden niet aan mekaar gaan vastkleven tijdens het rijzen. Hoe je dit doet en hoe je een baguette vormt kan je op dit Youtube filmpje bekijken. 

Dek af met een propere theedoek en laat 45-60 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Bestuif de baguettes met wat bloem en maak verticale insnijdingen in het brood.

Bak 20-25 min. tot ze mooi bruin zijn en laat afkoelen op een rooster.

Reacties