Ruchmehl notenbrood (Zwitserland)



Een tijdje terug bracht ik dit zakje noten- en fruitmix mee uit de Action. Het bevat oa hele hazelnoten en amandelen, pompoenpitten, cranberries en rozijnen. Altijd een lekkere combinatie met brood. Mijn brood werd in de Pampered Chef ovenbakvorm gebakken. Je kan ook een gietijzeren pot, een Römertopf of een andere ovenbestendige bakschaal met deksel gebruiken.

  • 200g ruchmehl (heb je dit niet dan kan je het vervangen door T1050 meel)
  • 200g T55 tarwebloem met een hoog eitwitgehalte (Canadese bloem bij mij)
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 260ml lauwwarm water
  • 1el walnotenolie
  • 7g zout
  • 75g noten/fruitmix

Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een zacht en redelijk slap deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 90 min. rijzen op een droge en tochtvrije plaats.

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een brood. Rond of lang is afhankelijk van de gebruikte bakvorm. Doe het brood in een met bakpapier beklede ovenschaal en laat met gesloten deksel 45 min.  rijzen. 


Verwarm de oven voor op 230°C hete lucht.

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak met behulp van een scherp mesje een aantal insnijdingen in het brood. 

Laat 30 min. met gesloten deksel bakken, neem daarna het deksel er af en laat nog een paar minuten verder bakken tot de korst naar wens gebruind is. 

Haal onmiddellijk uit de bakvorm en laat op een rooster volledig afkoelen vooraleer het brood aan te snijden.


Reacties