Pâte magique



Pâte magique of miracle dough... waar het ontstaan is of door wie het uitgevonden is weet ik niet, maar om de zoveel tijd kom je het wel eens tegen op één of andere blog of webpagina. Er bestaan verscheidene recepten maar over het algemeen wordt er met 'wonderdeeg' een basisdeeg bedoeld dat voor allerhande toepassingen geschikt is. Gaande van brioches, broodjes, zoet brood, hartige broodjes tot pizza. Ik zag dit recept op een Youtube filmpje en ik wou het wel eens proberen. De broodjes die ik ermee maakte (klik hier) zijn alvast voor herhaling vatbaar.
  • 500g T65 bloem (T55 kan ook)
  • 240g lauwe melk
  • 2 el melkpoeder
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 1 ei
  • 2 el zachte boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
Meng de gist samen met de suiker en het melkpoeder in de lauwe melk. Laat 15 min. rusten.

Doe de rest van de ingrediënten in de kneedkom en voel al knedend het melkmengsel toe. Kneed in ongeveer 15 min. tot een zacht deeg.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Laat afgedekt rijzen tot het dubbele volume.

Zo verkrijg je een basisdeeg waarmee je alle (bak)richtingen mee uitkan. 

Reacties