Spelt/haver/semolina brood



Deze keer niet 1 groot brood maar 2 kleintjes. Zelfde principe, enkel na de eerste rijs, verdeel je je deeg in twee gelijke stukken wat je opbolt tot individuele broodjes. Ik experimenteer graag met verschillende bloemsoorten en nu viel mijn keuze op een combinatie van spelt, haver en semolina.

  • 300g speltbloem
  • 100g havermeel
  • 100g finot (extra fijn griesmeel/semolina)
  • 18 g verse gist of 6g droge gist 
  • 8g zout
  • 15g boter
  • 300ml water
Kneed alle ingrediënten tot een homogeen soepel deeg. Opgepast: speltdeeg mag je niet zolang kneden als tarwe want dan maak je de glutenstrengen kapot. 


Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele volume (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 2 gelijke bollen. Vorm ze tot een langwerpig broodje en leg ze in de met bakspray bestoven bakvormen. Zet een douchemuts of een plastic zak over de vormen en laat ze opnieuw rijzen tot het dubbele in volume (45 min. ongeveer).


Verwarm je oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte.

Plaats de broden in je oven en bak ze 25-30 min. tot ze gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties