Pane di Altamura (Italië)



Dit is een Italiaans brood gemaakt van durum bloem. Om een brood een Altamura brood te mogen noemen moet het voldoen aan een aantal strikte voorwaarden. Er zijn oa regels ivm bloemsoorten, het gebruikte water, bakmethode en na het bakken moet de korst dikker dan 3mm zijn. De vorm is niet omschreven. Ik koos voor weinig gist met een lange nachtrijs in de koelkast.
  • 500g bloem van harde tarwe (durum)
  • 300ml water
  • 4g verse gist of 1,5g droge gist
  • 7g zout
  • fijn griesmeel
Meng alle ingrediënten behalve het griesmeel en kneed tot een soepel ietwat kleverig deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten. 

Plaats de kom daarna in de koelkast voor min. 12 uur.

Haal het deeg uit de koelkast, duw de lucht uit het deeg en vorm tot een brood. Rol het brood door wat fijn griesmeel. 

Leg het brood met de naad naar boven in een rijsmandje, dek af met een propere doek en laat opnieuw rijzen voor zo'n 90 min. of tot verdubbeling in grootte.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht. 

Draai het brood om op de schaal van de broodbakbol, pizzasteen of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif het brood met water en maak een aantal inkepingen met een scherp mesje. 

Plaats de broodbakbol in de oven en bak het brood gedurende 35 min. met de koepel gesloten. Neem die daarna weg en laat het brood nog enkele minuten zo verder bakken tot het bruin is. 

Laat afkoelen op een rooster.




Reacties