Maïsbrood



Maïs is voor Zuid-Amerikanen wat voor ons westerlingen tarwe is. Waar wij tarwe voor gebruiken, wordt door hen in veel gevallen met maïs gemaakt. Zo ook brood. Ook in Amerika is cornbread heel geliefd. Maïs smaakt ietwat zoet en geeft ook een gele kleur aan je deeg. Traditioneel cornbread wordt in een veel hogere verhouding maïs/bloem gemaakt. Het lijkt eerder op een cake dan echt op brood. Het wordt ook zonder gist gemaakt maar op basis van bakpoeder en baksoda wat geactiveerd wordt door toevoeging van karnemelk. Het wordt gebakken in een hete gietijzeren pan.
  • 400g T65 Camp Rémy
  • 50g maïsmeel
  • 50g maïsgriesmeel
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 8g zout
  • 320ml lauw water
  • 1el olijfolie
  • maïsgriesmeel voor de afwerking
Maak van alle ingrediënten een zacht en soepel deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot een verdubbeling van het deeg. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm het tot een batard. Bestuif de bovenkant met water en rol door wat maïsgriesmeel.

Plaats het brood op de bodem van de broodbakbol en laat onder de koepel rijzen tot verdubbeling in volume.


Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht.

Maak een paar insnijdingen in het brood met een scherp mesje en laat het 35 min. bakken in de voorverwarmde oven.

Neem de koepel weg (opgepast gebruik ovenhandschoenen want de bol wordt enorm heet) en bak nog een paar minuutjes verder tot de korst mooi gebruind is.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties