Pistolets (België)



Op zondagmorgen vroeg opstaan om pistolets en koffiekoeken te halen bij de bakker. Een traditie in vele Vlaamse gezinnen. Krakend vers, een dunne krokante korst en een zachte luchtige vulling van broodkruim. Belegd met enkel wat boter of een plak kaas en/of confituur. Een traktaat voor de smaakpapillen. Deze morgen ben ik extra vroeg opgestaan, niet om pistolets te halen bij de bakker maar om er zelf te maken. Het recept kreeg ik bij de maalderij.

Recept voor 10 pistolets:
  • 350g tarwebloem met hoog eiwitgehalte
  • 210g koud water (liefst zo koud mogelijk, in de zomer kan je wat ijsblokjes aan je water toevoegen)
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 6g zout
  • 15g boter of smout
Doe alle ingrediënten in de mengkom van je mixer en kneed tot een soepel deeg. Vorm een bol en laat het deeg 10 min. rusten op je werkblad. Zachtjes platdrukken en opnieuw 10 min. laten rusten. 

Verdeel het deeg in gelijke porties van ongeveer 60g en bol ze op. Laat de bolletjes 10 min. rusten. 

Duw de lucht uit de bolletjes en bol ze opnieuw op. Plaats ze op de bakplaat, bedek ze met olie ingevette huishoudfolie (dit voorkomt dat de pistolets aan de folie blijven kleven) en laat ze 60 min. rijzen.

Bestuif de pistolets met koud water alsook de wanden van je voorverwarmde oven. Je kan de pistolets eventueel nog een overdwarse insnijding geven of met de stok van een houten lepel ze in het midden doorduwen maar dit hoeft niet. 

Bak de pistolets gedurende 20-22 min. op 220°C onder- en bovenwarmte.

Reacties