Bȧnh Mi - Vietnamese Baguette



Ooit maakte Vietnam deel uit van het Franse Indochina. Zo werd de Franse baguette daar geïntroduceerd. Algauw werd het een belangrijk streetfood in Saigon. Met het uitbreken van de Vietnam oorlog, vluchtten veel Vietnamezen naar de Verenigde Staten en zo werd ook daar het broodje populair.

Met dit recept maak je 4 broodjes van 125g/stuk:
  • 270g tarwebloem
  • 16g verse gist
  • 200ml water
  • 4g zout
  • 1tl suiker
Doe alle ingrediënten in de mengkom en kneed in 8 min. tot een redelijk slap maar homogeen deeg.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af. Laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen gedurende een uur. 

Wrijf je werkblad in met wat olie en verdeel het deeg in vier gelijke delen. Plooi het deeg naar binnen via de stretch and fold techniek zodat je een bolletje verkrijgt. Het deeg blijft heel plakkerig! Leg ze op het werkblad en dek ze af met een propere doek. Laat ze 15-20 min. rusten. 

Gooi de bolletjes een paar keer op je werkblad om ze uit te vlakken en gebruik je vingers om er een ovaal van te maken. Rol ze verder plat met je deegrol. 

Rol de deeglapjes met je handen op tot een broodje. Probeer tijdens het rollen de beide uiteinden te sluiten.  Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat of een stokbroodvorm als je die hebt. Bedek met een propere handdoek en laat 45 min. rijzen.


Verwarm je oven voor op 230°C.

Bestuif de broodjes met water met behulp van een plantenspuit. Maak met een scherp mesje 3 schuine inkepingen in elk broodje en bestuif ze nog eens met water. 

Bestuif de wanden van je oven met water of plaats een kommetje met water onderin de oven. 

Bak de broodjes in 15-20 min. gaar. 

Laat ze op een rooster afkoelen. 

Reacties