Elfenbrood





Ik bestelde deze bloemmengeling bij de Genneper molen. Het is een meergranen mix bestaande uit 11 verschillende soorten zaden en vlokken. De ingrediënten zijn: Tarwemeel, havervlokken, zonnebloempitten, roggevlokken, sesamzaad, gierst, lijnzaad, gerstvlokken, sojagrits, tarwevlokken, boekweitgrutten.

  • 500g Elfenbroodbloem
  • 280g lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 7g zout
Kneed in 12 min. van alle ingrediënten een zacht en homogeen deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot een verdubbeling van het volume (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en vorm een langwerpig brood. Doe het brood in een met bakspray ingevette rechthoekige Emile Henry broodbakvorm of in een andere rechthoekige broodbakvorm.

Afhankelijk van welke broodvorm je gebruikt, sluit je het deksel of plaats je een plastic zak over de vorm. Laat opnieuw rijzen tot verdubbeling van het volume. Dit zal ongeveer 45 min. in beslag nemen. 

Verwarm je oven voor op 220°C hetelucht (indien je gebruik maakt van een gesloten vorm) of onder- en bovenwarmte indien je een open vorm gebruikt. 

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak een paar insnijdingen met een scherp mesje.

Bak in 30-35 min. gaar. Haal de laatste vijf minuten het deksel van de gesloten vorm zodat je brood een mooie bruine korst krijgt.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties