Tritordeum brood


Tritordeum (ook wel Spaans graan genoemd) is een kruising tussen durumtarwe en wilde gerst. Omdat het graan van een warm en droog klimaat houdt, wordt het vooral in de meer zuiderse landen geteeld zoals Spanje en Portugal. Ik gebruikte een biologisch geteelde variant van het Duitse type 812 of zoals bij ons gekend onder het type T80. Heb je geen Tritordeum dan kan je het door gewoon tarwemeel van dit type vervangen. Het brood werd gebakken in een gesloten Pampered Chef bakvorm.

  • 200g type 812 Tritordeum (T80)
  • 200g T65 Camp Rémy tarwebloem
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 250ml lauwwarm water
  • 25g smout (of zachte boter, olie, margarine)
  • 7g zout
Kneed van alle ingrediënten een zacht en soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette schaal. Dek de schaal af met vershoudfolie of een propere doek en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Vandaag was het fris in huis en heeft het toch wel 90 min. nodig gehad bij mij. 

Duw voorzichtig de lucht uit het deeg en vorm tot een langwerpig brood. Leg het brood in de schaal van de bakvorm en plaats het deksel erop. Laat ongeveer 40 min. rijzen.

Verwarm de oven ondertussen voor op 230°C hete lucht. 

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak met een scherp mesje een paar insnijdingen. 

Schuif de bakvorm met gesloten deksel in de oven en laat zo 35 min. bakken. Haal daarna het deksel er af en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster.




Reacties