Rustieke broodjes


Lekkere halfbruine broodjes. Krokant en smaakvol. Een deel van de bloem bestaat uit ruchmehl maar heb je dit niet dan kan je het vervangen door volkorenmeel.

  • 250g ruchmehl of volkorenmeel
  • 150g tarwebloem T55
  • 100g fijn griesmeel (semolina)
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 15g sesamolie
  • 350ml water
  • 7g vloeibare honing
  • 8g zout
  • 15g bakmiddel voor broodjes (facultatief)
Kneed van alle ingrediënten een soepel en redelijk kleverig deeg. Bol het op en leg het in een met olie ingewreven schaal. Dek die af met vershoudfolie en laat rijzen tot verdubbeling in volume (45-60 min.).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 8 gelijke porties. Laat ze een tiental minuten op een bebloemd werkblad onder een propere doek rusten. Zo kan het deeg zich terug ontspannen en ga je het beter kunnen vormen. 

Vorm van elke portie een langwerpig broodje en plaats ze op een met bakpapier beklede bakvorm. Bestuif met wat bloem en laat onder een propere doek ongeveer 45 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 250°C onder- en bovenwarmte. 

Maak in elk broodje twee insnijdingen, bestuif de wanden van de oven met water en laat de broodjes 10 min. op 250°C bakken.

Verlaag daarna de temperatuur naar 220°C en laat nog eens 10 min. bakken tot de broodjes mooi gebruind zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties