Duobrood ruchmehl/biologische steengemalen bloem


Een broodje gebakken met twee soorten bloem: ruchmehl en de Lammas Fyre organic stoneground wholesome white flour. Deze laatste kocht ik online bij Bakerybits. Het betreft een bloem uit biologisch gekweekte oude tarwerassen, op steen vermalen en dan gezeefd. De kleur van de bloem is crèmewit en is zonder verdere toevoegingen (vandaar de 'wholesome' wat gezond, heilzaam betekent). Het brood werd in de Lily bakvorm van Pampered Chef gebakken.

  • 100g ruchmehl
  • 300g biologische steengemalen bloem
  • 15g vetstof (ik gebruik smout wat een natuurlijke verbeteraar is)
  • 15g gerstemoutmeel (backmalz, actief) optioneel
  • 260g water
  • 16g verse gist of 4g droge gist
  • 7g zout
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot je een zacht en soepel deeg verkrijgt. Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeling in volume. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in twee gelijke bollen. Bol ze strak op en leg ze naast mekaar in de met bakpapier beklede bakvorm. 

Zet het deksel op de bakvorm en laat zo'n 45 min. rijzen (tot het brood ongeveer een cm onder de rand komt).

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hete lucht.


Bestuif je brood met wat bloem en maak met een scherp mesje een paar insnijdingen. Zet de bakvorm met gesloten deksel in de oven en bak gedurende 35 min. Haal daarna het deksel eraf en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft.

Laat het brood afkoelen op een rooster.


Reacties