Tarwe/semolina broodjes



Weizendunst... dubbel gemalen bloem van zachte tarwe. Daar wou ik wel eens iets van brood of broodjes mee bakken. Gewoon om uit te proberen. Weizendunst ook wel spätzlemehl genoemd, wordt gebruikt om de Beierse variant van pasta te maken: spätzle. Het is een zeer fijn gemalen bloemsoort (bijna als stof) en onze vloeiende bloem benadert deze bloem misschien nog het best. Alhoewel de bolletjes heel strak waren opgebold, vervormden de broodjes tot wat grillig tijdens het bakken. Met dit recept maakte ik 10 broodjes.


  • 400g spätzlemehl
  • 150g fijn griesmeel
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 10g zout
  • 1tl suiker
  • 20g olijfolie
  • 350g water

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Het deeg mag niet kleverig zijn. Voeg eventueel wat water of bloem toe.

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat 45 min. rijzen of tot het verdubbeld in volume is. 

Verdeel het deeg in 10 gelijke porties van ongeveer 100g/portie. Leg ze op een met bloem bestoven werkblad en laat het deeg zo'n 10 min. zich ontspannen onder een propere doek. 

Vorm bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze met wat bloem en dek af met een propere doek. Laat zo'n 30 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte of 180°C hete lucht.

Maak een insnijding bovenop de broodjes met een scherp mesje en bak ze in 15-20 min. goudbruin.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties