Baklava (Turkije)


Onlangs kreeg ik van iemand een recept voor baklava toegestuurd en met de vraag of ik dit eens wou maken. Voor mezelf zou ik het nooit maken want geef toe, het is niet de ideale voeding voor een diabeet. Los van het feit dat ik niet echt een fan ben van honing. Ik heb maar een kleine portie gemaakt (brownie bakvorm), wil je meer dan verdubbel je gewoon de hoeveelheden.

Siroop:

  • 65g vloeibare honing
  • 1tl kaneel
  • 150g suiker
  • 150g water
  • 1el citroensap
Doe alle ingrediënten in een kookpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat zo'n 20 min. pruttelen zodat de siroop wat kan indikken. Neem van het vuur en giet door een zeef. Laat volledig afkoelen.

Vulling:
  • 75g ongezouten gepelde pistaches
  • 75g ongezouten pecannoten
  • 30g suiker
  • rasp van een citroen
Hak de noten in kleine stukjes in de keukenmachine. Roer suiker en citroenrasp onder het notenmengesel en zet apart. 

150g gesmolten roomboter
250g filodeeg vellen

Verwarm de oven voor op 160°C hete lucht. 

Smeer de bakvorm in met boter en versnijd de filodeeg vellen op formaat van je bakvorm. Gooi de afgesneden reepjes niet weg maar gebruik ze om laagjes te vormen van deeg. Leg een vel filodeeg in de bakvorm en besmeer met gesmolten boter dmv een kwastje. Leg daar een nieuw vel filodeeg op en besmeer opnieuw met boter. Doet dit zo verder tot je 7 vellen op mekaar hebt. Bestrooi met een laag van de notenvulling en leg daar opnieuw een laag filodeeg op. Maak opnieuw zo een laag van 7 vellen waar je opnieuw een laag notenvulling op doet. Herhaal deze stap nog eens en eindig met een laag van 7 vellen filodeeg.



Neem een scherp mes en snijd de baklava in vierkantjes of ruiten. Giet de rest van de boter over het deeg.

Schuif de schaal in de oven en bak zo'n 30 min. tot de baklava mooi bruin is. 

Haal uit de oven en overgiet de baklava met het koude siroopmengsel. Strooi op elk stukje baklava een beetje gemalen pistaches. 


Reacties