Boterbrioche met advocaatfrangipane


Ik had van een vorig bakmoment nog een hele kom met frangipanebeslag over en ik had die in de diepvries bewaard. Met dit paasweekend in zicht vond ik het wel toepasselijk om hiermee een luxebroodje te bakken met deze boterbrioches als resultaat. De houten bakvormpjes kocht ik een tijdje geleden bij Baktotaal en met dit recept bekom je drie brioches van ongeveer 600g/stuk.

Frangipanevulling:
  • 100g zachte boter
  • 25g mascarpone
  • 20g puddingpoeder
  • 2 eieren
  • 20g bloem
  • 250g amandelbroyage (mengsel van gelijke delen amandelpoeder en suiker)
  • 60ml advocaat
Meng alle ingrediënten tot een glad beslag. Bewaar in de koelkast tot gebruik. 

Deeg:
  • 750g extra patentbloem
  • 300ml warme melk
  • 75g suiker
  • snuifje zout
  • 42g verse gist of 14g droge gist
  • 100g roomboter
  • 2 eieren
Afwerking:
  • amandelschilfers
  • 1el abrikozenconfituur + 1el water
  • fondantsuiker
Smelt de boter in de warme melk en los de gist er in op. Doe de bloem, suiker en het zout in de kneedkom. Voeg al knedend het melkmengsel toe, daarna de eieren. Kneed in zo'n tien minuten tot een zacht en soepel deeg.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en bedek deze met vershoudfolie of een propere doek. Laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Vandaag ging het zeer snel bij mij in een zonnige veranda (30 min.).


Duw de lucht uit het deeg en verdeel in drie gelijke porties. Rol elke portie uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de frangipanevulling over de drie rechthoeken. Rol ze op langs de lange zijde tot een lange rol. Snijd de rol middendoor in de lengte (laat een klein stukje bovenaan heel, dit maakt het makkelijker om te twisten). Vouw de twee repen deeg over mekaar heen tot een spiraal en rol die op tot een slak. Leg deze in een met bakpapier beklede bakvorm. Vorm zo ook de twee andere rollen tot een spiraalslak. 


Dek de broden af met vershoudfolie en laat ze 20 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 160°C hetelucht.

Bestrooi de broden met wat amandelschilfers en bak 45 min. tot ze gaar en bruin zijn. 


Warm de abrikozenconfituur met het water 30 sec. in de microgolf en bestrijk de broden onmiddellijk nadat ze uit de oven komen met dit mengsel.

Laat de brioches afkoelen en versier met de fondantglazuur. 



Reacties