Honingkoek met parelsuiker
De basis voor dit recept komt uit het Franstalige boekje 'Pain d'épices'. Het is een boekje vol recepten voor peperkoek en hartige of zoete bereidingen met peperkoek.
Onlangs hadden ze bij Aldi vloeibare honing met Manuka. Het is een heel aromatische honing en Manukahoning zou geneeskrachtig en ontstekingswerend zijn. Helaas was het maar een éénmalige aanbieding maar ik heb meteen een paar potjes voorraad aangelegd. Deze honing heb ik gebruikt in deze honingkoek.
Ik gebruikte een standaard broodbakvorm omdat bij het recept niet echt gespecificeerd stond welke inhoud te gebruiken maar als je een hogere compactere honingkoek wil dan kan je ook opteren voor een bakvorm voor een klein brood. De peperkoek is heel luchtig en zacht. Eigenlijk wacht je het best 24 uur voor je ervan eet maar ik kon zolang niet wachten om eens te proeven!
- 200g bloem (ik gebruikte extra patentbloem)
- 1/2 zakje bakpoeder (6g)
- 50g lichtbruine kandijsuiker
- 2el amandelpoeder
- parelsuiker naar believen (ik heb twee kleine handjes genomen)
- 250g honing
- 2tl koekkruiden (of speculaaskruiden)
- 100ml melk
- 100g roomboter in kleine blokjes gesneden
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 160°C onder- en bovenwarmte.
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, amandelpoeder, kandijsuiker, parelsuiker en de kruiden.
Zet een pannetje met de melk en de honing op het vuur. Roer tot de honing volledig is opgenomen door de melk. Voeg de boter in kleine stukjes toe en het hele ei. Let op dat de melk niet te warm heeft of het ei zal stollen!
Neem het pannetje van het vuur en voeg het mengsel beetje bij beetje al roerend met een houten lepel toe aan de droge ingrediënten.
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Strooi nog wat parelsuiker bovenop.
Bak 50-60 min. tot de honingkoek gaar is.
Laat de honingkoek volledig afkoelen vooraleer uit de vorm te halen.
Tips:
- je laat de honingkoek best 24 uur rusten vooraleer aan te snijden, dan is de smaak nog beter
- verpakt in alufolie kan je de honingkoek ongeveer 1 week bewaren
- laat het bakpapier rond de honingkoek zitten, zo blijft hij extra mals
Reacties
Een reactie posten