Pide ekmek (Turkije)


Dit recept is gebaseerd op dat van het Youtube kanaal AhmetKocht. Ik had nog een restje fijn griesmeel dus heb ik een deel van de tarwebloem hier door vervangen. Ook de suiker liet ik achterwege, ik vind dat niet nodig om je gist in werking te steken. Bakken deed ik in een Turkse tepsi bakvorm met een diameter van 36cm. Deze bakvormen worden ook gebruikt om bvb baklava in te maken. Ik gebruikte ook maar een half recept en maakte er één brood mee. Ahmet maakt drie broden met het dubbele volume maar zijn broden zijn dan wat kleiner.
  • 150g fijn griesmeel
  • 350g tarwebloem T45 (patisseriebloem)
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 250ml water
  • 1 ei
  • 10g zout
  • 15ml zonnebloemolie
  • 30g zachte boter
  • losgeklopt eigeel + sesamzaadjes voor de afwerking
Doe de bloem en het griesmeel in de mengkom. Maak een kuiltje en verbrokkel hier de gist in. Doe daar een beetje van het lauwwarme water bij en roer de gist los met je vingertoppen of een vork. Bedek de kom met een propere doek en laat 5 min. rusten tot de gist begint te borrelen.

Strooi het zout op de rand van de bloem en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed 8-10 min. tot je een homogeen en redelijk vast deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie of een propere doek en laat rijzen tot verdubbeling in volume. Bij warme dagen (zoals vandaag) kan dit 30 min. zijn,  in een koudere omgeving 45-60 min. 

Duw de lucht uit je deeg en leg het op een stuk bakpapier. Vorm met de palmen van je hand tot een cirkel van een paar cm dikte. Leg met het bakpapier op een bakplaat of in een ronde bakvorm. Bedek met een propere doek en laat nog eens 30 min. rijzen. 

Verwarm je oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte op op 180°C hete lucht.

Bestrijk het brood met het losgeklopt eigeel en maak putjes in het brood met de vingertoppen of maak een motief. Bestrooi met sesamzaadjes.


Bak in 20-25 min. tot het brood gaar is en mooi bruin gekleurd. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties