Witje met krokante sesamkorst


Het moet niet altijd ingewikkeld zijn om te smaken. Dit wit brood met een super krokante korst van witte en zwarte sesamzaadjes is heerlijk en oh zo simpel te maken. Ik bakte het brood in de Lily ovenpot met deksel van Pampered Chef maar je kan evengoed een cocotte met deksel gebruiken.

  • 400g bloem T55
  • 12g verse gist of 6g droge gist
  • 275ml lauwwarm water
  • 6g zout
  • 20g zachte boter
  • zwarte en witte sesamzaadjes voor de afwerking
Doe alle ingrediënten (behalve de sesamzaadjes) in je kneedkom en kneed 15 min. op stand 2 tot je een soepel en heel zacht deeg verkrijgt. 

Vet een kom in met olie en leg het opgebolde deeg er in. Wrijf de bovenkant van het deeg ook met een beetje olie in. Dek de kom af met plastic folie of een wegwerp douchekapje. Laat rijzen tot het dubbele in volume is bereikt.

Duw de lucht voorzichtig uit het deeg en vorm het tot een rond of langwerpig brood naargelang welke bakvorm je gebruikt. 

Meng de zwarte en witte sesamzaadjes. Bestuif de bovenkant van je brood met water mbv een plantenspuit en rol hem door de zaadjes.

Plaats het brood in de met bakpapier beklede bakvorm en verstuif nog wat water op de binnenkant van het deksel (vooral in de winter wanneer de centrale verwarming brandt, dit voorkomt het openbarsten van de korst tijdens het rijzen wegens te droge lucht).

Zet het deksel op de bakvorm en laat 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hete lucht.

Maak met een scherp mesje een paar insnijdingen in het brood. 

Plaats de vorm met gesloten deksel in de voorverwarmde oven en bak 35 min. Haal daarna het deksel er af (opgepast deze zal heet zijn dus gebruik ovenhandschoenen) en laat nog een vijftal minuten verder bakken tot de korst mooi gebruind is.

Haal onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.


Reacties