Speculaas


De ene dopt ze graag in hun koffie, de andere legt ze graag tussen de boterham. Je hebt ze in koekjesvorm, in ijs, smeerpasta of verwerkt in desserts. Onlosmakelijk ook verbonden met sinterklaas. We hebben het hier natuurlijk over het wereldberoemde speculaaskoekje. Een bom van suiker en boter maar niet te weerstaan. Het recept komt uit Bakbasics. Omdat het deeg te korrelig en droog was heb ik er een ei aan toegevoegd. De plankjes heb ik twee avonden ervoor elke avond ingesmeerd met zonnebloemolie.
  • 500g bloem (ik gebruikte Zeeuwse bloem maar patisseriebloem is ook goed)
  • 155g donkerbruine suiker
  • 155g rietsuiker of gewone kristalsuiker
  • 200g koude boter in kleine blokjes
  • 2,5g baksoda
  • 2,5g bakpoeder
  • 2g zout
  • 1 ei
  • 45g water
  • 1el speculaaskruiden
Kneed van alle ingrediënten een vast maar samenhangend geheel.


Rol het deeg op tot een worst en wikkel het in vershoudfolie. Laat het deeg minimum 1 nacht overnachten in de koelkast.

Vul de plankjes met deeg en druk goed aan in alle hoekjes. Leg het lemmet van een groot mes evenwijdig met het plankje en snijd zo het overtollig deeg weg.

Klop met je plankje op het aanrecht zodat het koekje uit de vorm loskomt.


Schik de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat:

Verwarm je oven voor op 180°C.

Bak de koekjes gaar in 12-15 min.

Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een koekjestrommel of zakje.


Reacties