Abdijbrood met noten en fruit



Voor dit brood gebruikte ik het abdijmeel van een plaatselijke maalderij. Dit abdijmeel bestaat uit tarwebloem, tarwe en haver. Als vulling ging er een half zakje Nuts&Fruit mengeling in van de Lidl. Het brood is berekend op een 1,5l inhoud ovenpot met deksel, vandaar de 400g bloem. Indien je een brood op basis van 500g bloem wenst te maken, dan dien je alle ingrediënten met 25% te vermeerderen.

  • 400g abdijmeel (of 200g tarwebloem, 100g tarwemeel en 100g haver)
  • 100g Nuts&Fruit
  • 250g lauw water
  • 6g zout
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 15g reuzel
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg in ongeveer 15 min. (tot je een vliesje kan trekken).  Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele volume.

Duw voorzichtig de lucht uit je deeg en vorm een langwerpig brood. Leg het brood in een met bakpapier beklede gesloten ovenschaal. (Römertopf, Emile Henry, enz.). 

Laat 25 min. rusten met gesloten deksel.

Bestuif het brood met wat bloem en maak een paar insnijdingen met een scherp mesje of lame. Ik gebruik hier een scheermesje voor.

Zet de ovenschaal in de koude oven en zet de temperatuur op 230°C hete lucht. Laat 40 min. bakken met gesloten deksel. Haal daarna het deksel van de pot en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties