Klaaspoppetjes (België)



Het recept voor deze poppetjes is dat van de klaaskoeken uit het boekje bakbasics. De vorm werd met een gingerbread man uitsteker gemaakt. Naar mijn smaak wat klein maar tot nu toe vond ik nog geen grotere uitsteekvorm in dat model. De oogjes en knopen zijn met krenten gevormd.

Voordeeg:

  • 40g verse gist of 15g droge gist
  • 250g sterke bloem (bloem met hoog eiwitgehalte)
  • 225ml lauwe melk
Deeg:
  • voordeeg
  • 250g sterke bloem
  • 5g zout
  • 75g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100g boter
  • 25g citroenrasp of wat kaneel
Afwerking:
  • losgeklopt ei
  • krenten/glazuur
Los de gist op in de lauwe melk en roer er de bloem onder. Laat dit voordeeg 30 min. rusten op een warme plaats.

Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot je een elastisch deeg bekomt wat van de kom loskomt. Vorm een bol van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een propere doek en laat 30 min. rusten.

Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1,5 cm dikte. Steek met je uitsteker figuurtjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek af met een propere doek en laat 60-90 min. rijzen tot ze mooi in volume zijn toegenomen (tijd hangt af van de kamertemperatuur).

Smeer de figuurtjes in met losgeklopt ei en maak oogjes en knoopjes met krenten.

Bak ze 10 min. in een voorverwarmde oven van 225°C onder- en bovenwarmte. 

Laat afkoelen op een rooster. Breng eventueel nog wat versieringen aan met glazuur. 

Reacties