Spelt/paarse tarwe



Voor dit brood gebruikte ik de helft speltbloem en de helft Zuiderlicht broodmengeling van de Boxtelse Watermolen. Deze mengeling bestaat uit paarse tarwe aangevuld met zonnebloempitten en sojanuts. Het leverde een goed vullend brood op met een stevig kruim boordevol pitten.  Ik bakte het brood in de Pampered Chef kleine Lily ovenbakvorm. Je kan ook gebruik maken van een Römtertopf of een andere hittebestendige ovenpot met deksel.

  • 200g speltbloem
  • 200g zuiderlicht mix
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 6g zout
  • 15g zachte boter of olie
  • 220g lauw water
Kneed van alle ingrediënten een soepel redelijk stevig deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastiek folie en een propere doek en laat 1 uur rusten op een warme tochtvrije plaats of tot het volume verdubbeld is.

Duw de lucht uit je deeg en vorm een langwerpig brood. Leg het brood in een met bakpapier beklede bakvorm. Bestuif het brood en de binnenkant van het deksel mbv een plantenspuit met water. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg, zeker op dagen dat de verwarming aan staat in huis.

Laat ongeveer 45 min. rusten.

Bestuif je brood met wat bloem en maak wat insnijdingen met een scherp mesje of een lame. 

Zet het brood in de oven en zet de temperatuur op 230°C hete lucht. Bak 45 min. met deksel, neem daarna het deksel van de kom en laat nog 5-10 min. verder bakken tot het brood een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster.




Reacties