Zuiderlicht brood



Zuiderlicht is een mix van de Boxtelsche Watermoolen op basis van paarse tarwe, zonnebloempitten en sojanuts. Het is een premix wat betekent dat men niet een brood bakt met louter de mix maar, in dit geval, in een 50/50 verhouding met gewone tarwebloem. Het levert een crunchy meergranenbrood op.

  • 250g Zuiderlicht mix
  • 250g tarwebloem T55
  • 24g verse gist of 8g droge gist
  • 275g lauw water
  • 25g vetstof
  • 8g zout
Kneed van alle ingrediënten een zacht en homogeen deeg. Bol het op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling van het volume. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een langwerpig brood. Leg het brood op de schaal van de broodbakbol (of een met bakpapier beklede bakplaat) en laat met het deksel op rijzen gedurende 40 min.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht.

Bestuif je brood met wat bloem en maak een aantal insnijdingen

Zet de gesloten broodbakbol in de oven en bak gedurende 35 min. Haal het deksel er af (opgepast, gebruik handschoenen want de bol zal enorm heet zijn) en laat nog een paar minuten verder bakken tot je brood een bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties