Pandesal (Filipijnen)



Pandesal of pan de sal (Spaans voor zout broodje) zijn één van de meest gegeten ontbijtbroodjes in de Filipijnen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn de broodjes eerder zoet dan zout. Ik verkoos ervoor om de tweede rijs een nachtrijs in de koelkast te geven zodat ze 's morgen nog enkel moesten afgebakken worden. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kan ook de tweede rijs gewoon na het vormen op kamertemperatuur laten gebeuren en daarna bakken in je oven.

  • 270g T45 bloem
  • 270g T55 bloem
  • 30g boter
  • 20g suiker (oorspronkelijk 100g)
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 8g zout
  • 300ml water
  • paneermeel
Los de gist op in 1/3 van het water en laat 20-30 min. rusten.

Zeef de bloem in je kneedkom en doe er de suiker en het zout bij. Meng gedurende 1 min. op trage stand. Voeg de rest van het water er bij en het gistmengsel. Kneed gedurende een 4 min. op medium snelheid. Voeg de boter toe en kneed nog eens 6 min. tot je een zacht, ietwat kleverig deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats. 

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 12 gelijke porties. Bol ze op en laat ze een 10 min. rusten op je  werkblad. Duw ze daarna plat tot een ovaal van ongeveer 5 cm. dikte. Een andere manier is om je brooddeeg tot een cilinder te rollen en daar schijven van zo'n 5 cm. breed van te snijden. Wentel de broodjes door een kommetje gevuld met paneermeel.

Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat ze overnachten in de koelkast. 

De volgende morgen warm je je oven voor op 160°C. Ondertussen haal je de bakplaten met broodjes uit de koelkast en laat je de broodjes eventjes op kamertemperatuur komen gedurende het voorverwarmen van je oven. 

Bak de broodjes in 15-20 min. tot ze gaar en mooi bruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties