Italiaanse bollen



Italiaanse bollen staan al een hele poos op mijn to bake lijstje en vandaag is het er eindelijk van gekomen. Ik weet nu niet of het typische Italiaanse broodjes zijn of als het een uitvinding van onze Lage landen is en dat ze deze naam kregen omdat er Italiaanse kruiden aan het deeg worden toegevoegd. In elk geval het zijn zeer lekkere broodjes, heerlijk met hartig beleg. De broodjes zijn ook groter dan wat je van een standaard broodje mag verwachten. Hier wordt 110g deeg per bol gerekend. De formule voor het recept komt van Robèrt van Beckhoven. De invulling van de ingrediënten komt van mijzelf.

Recept voor 8 broodjes:

  • 400g T65 tarwebloem
  • 100g Durum
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 275g-340g koud water (afhankelijk van de bloem)
  • 15g olijfolie
  • 15g backmalz of krokantpoeder
  • 9g zout
  • 1el Italiaanse kruiden
Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat 40 min. rijzen op een tochtvrije warme plaats. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in porties van 110g. Bol op en laat ze afgedekt 10 min. rusten op je werkblad. Bol ze daarna opnieuw op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi wat met bloem en dek af met een propere theedoek of vershoudfolie. Laat 60 min. rusten. 

Verwarm je oven voor op 230°C.

Maak in elk broodje twee insnijdingen met een scherp mesje. 

Bestuif de wanden van je oven met water dmv een plantenspuit en bak de broodjes in 18 min. tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties