Elsässer broodjes (Frankrijk)



Meteen twee vliegen in één klap met deze broodjes. Zo kon ik voor de eerste maal deze bloemsoort uitproberen en tegelijk mijn nieuwe bakschaal voor broodjes.

De bloemmengeling Elsässer brötchen is afkomstig van Hobbybäcker uit Duitsland. Ze bevat oa tarwebloem en tarwedesem en zoals de naam verklapt, is ze speciaal voor het bakken van broodjes gemaakt. Zout is al aan de bloem toegevoegd

De broodjesbakschaal is een gepatendeerde bakschaal voor 6 broodjes van het merk Denk, gemaakt uit keramiek. De schaal wordt net zoals een pizzaplaat mee voorverwarmd in de oven. Daarna worden de broodjes in de uitsparingen gelegd en wordt de schaal met warm water gevuld om zo de broodjes af te bakken onder stoom.

  • 500g Elsässer brötchen
  • 300ml lauwwarm water
  • 21g verse gist of 7g droge gist
Meng de gist onder de bloem en voeg het water al knedend toe. Kneed 10 min. met de kneedmachine tot je een licht plakkerig en zacht deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plek rijzen tot verdubbeling van het deeg (45-60 min.).

Verwarm ondertussen de bakschaal voor in de oven op 230°C. 

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 6 gelijke porties. Bol ze op en laat 15 min. op je werkblad rusten.

Vorm de broodjes en leg ze in de uitsparingen van de hete schaal. Giet 130ml warm water in de schaal en laat de broodjes bakken tot ze mooi bruin en gaar zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties