Suikerbrood - variant 2 (België)



Het recept voor deze versie van suikerbrood komt uit het boek Bakken van Peter Balcaen. Het is een lijvig naslagwerk met tal van bakrecepten voor zowel brood, gebak als hartig gebak. Een beetje onoverzichtelijk en de herhaling van de recepten om met de Kenwood machine te bereiden, vind ik echt overbodig. Op den duur zie je de bomen door het bos niet meer. De beste manier om je door dit boek te werken is gewoon het helemaal te doorbladeren en er een recept uit te kiezen wat je wel eens wil proberen.

Voor het bakken gebruikte ik de Denk Bread&Bake bakschaal.
  • 500g bloem
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 35g suiker
  • snufje zout
  • 25g boter
  • 25g kramiekboter (facultatief)
  • 280ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 150g parelsuiker + 1el gesmolten boter
  • 1 losgeklopt ei voor de afwerking
Roer de gist glad in de lauwe melk en klop er het ei onder. Voeg de helft van de bloem toe en meng onder mekaar. Laat 10 min. rusten.

Voeg de rest van de bloem toe en kneed gedurende 12 min. op trage snelheid (20 min. wanneer je met de hand kneedt). Voeg halverwege de kneedtijd de boter, kramiekboter (facultatief), zout en de suiker toe. Kneed verder op trage snelheid tot je een mooi soepel deeg verkrijgt.

Bol het deeg op en laat het op je werkblad onder een droge doek gedurende 30 min. rijzen. 


Neem 1/4 van je deeg, bol het op en leg het aan de kant. Roer een lepel gesmolten boter onder de parelsuiker en verdeel deze onder de rest van je deeg. Bol het deeg goed op.


Rol het bolletje deeg wat je apart had gelegd uit tot een cirkel die groot genoeg is om je deegbol met suikerparels te omsluiten. Leg de lap bovenop je deegbol en sluit de naad goed dicht onderaan. 

Leg het brood in een aluminium bakschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat 40 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen je oven voor op 195°C.


Klop een ei los en bestrijk hiermee je brood. Leg nog wat parelsuiker bovenop ter versiering

Bak gedurende 40 min. tot het brood gaar en bruin is.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties

  1. Uw bakvorm welke diameter heeft deze ? Heb iets besteld een 17 CM diameter. Nu proberen in pyrex en dan uithalen en verder afbakken op bakpapier op de rooster.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten