Nieuwe oogst brood



Dit brood is gebakken met een broodmengeling van de Genneper-Boxtelse watermolen. Het is een mix voor bruin brood bestaande uit rogge, haver en tarwe boordevol zaden en pitten zoals lijnzaad, zonnebloempitten en sesamzaad. Zij omschrijven het als licht bruin brood maar ik vind het toch een redelijk donkere karamel-achtige kleur hebben. Waarschijnlijk komt dit door de toevoeging van moutmeel aan hun mix. Zoals gewoonlijk werd het brood gebakken in de Emile Henry broodbakbol.

  • 500g Nieuwe oogst 2017 bloem
  • 300g lauwwarm water
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 8g zout
  • 15g vetstof
Kneed met alle ingrediënten een redelijk vast en homogeen deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling in volume (45-60 min. afhankelijk van de weersomstandigheden).

Duw de lucht uit je deeg en vorm het tot een langwerpig brood. Leg het brood op de schotel van de broodbakbol. Zet het deksel op de bol en laat opnieuw zo'n 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht. Indien je een open bakvorm gebruikt of het brood op de bakplaat bakt, dan verwarm je je oven voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 

Bestuif het brood met wat bloem en maak wat insnijdingen met een scherp mesje.

Schuif de broodbakbol in de voorverwarmde oven en bak 35 min. met het deksel gesloten. Haal daarna het deksel van de schotel (opgelet gebruik ovenhandschoenen want de bol zal zeer heet zijn) en bak nog een paar minuten verder tot het brood de gewenste bruining heeft. 

Laat afkoelen op een rooster.



Reacties