Suikervrije cake



Hoe erg is het niet om een passie voor bakken te hebben en al die lekkere dingen in bakboeken en webpagina's te zien passeren en je telkens te moeten afvragen: 'hoeveel suiker zit er in'? Ook diabeten verlangen wel eens naar een gebakje of een koekje. Er bestaan veel verschillende vervangmiddelen voor suiker maar ofwel beïnvloeden ze - in negatieve zin - je darmen ofwel zorgen ze voor een bittere of nare nasmaak aan je baksels zoals stevia oa doet. Vandaag deed ik een test met de suikervervanger van Aveve. Dit is een 1:1 vervanger wat het wel makkelijk maakt om recepten met gewone suiker om te zetten. Tevreden met het resultaat? Ja wat de eerste smaakervaring betreft maar...  de cake krijgt een hele rare bruine kleur alsof de suiker erin is aangebrand met als gevolg ook een bittere ietwat verbrande nasmaak. Ik vrees dat deze het niet gaat worden. 
  • 5 eieren
  • 250g zelfrijzende bloem
  • 125g Aveve suikervervanger
  • 200g gesmolten boter
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 1 eetlepel citroenrasp
Verwarm je oven voor op 175°C.

Klop de eieren los. Meng de bloem met de bicarbonaat en de suiker en zeef ze bij de eieren. Roer voorzichtig tot 1 geheel. Voeg de gesmolten boter en de citroenrasp toe en meng traag tot je een homogeen beslag krijgt.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak 40-50 min. tot de cake gaar is. 

Laat nog een tiental minuten afkoelen in de vorm vooraleer je hem er uit haalt.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties