(Oer)granenbrood



Ik ben nog steeds restjes bloem aan het wegwerken en zo is dit brood tot stand gekomen. Het is een combinatie van rogge, gerst, spelt, soja, zonnebloem, teff, haverzemelen, boekweit, gierst, .... Ik heb restjes oergranen en zesgranen samen gebruikt.

  • 400g oergranen
  • 100g zesgranen
  • 245g lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 8g zout
  • 15g vetstof
Doe alle ingrediënten in je mengkom en kneed tot je een mooi soepel deeg verkrijgt. Het deeg is redelijk plakkerig. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette mengkom.

Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume (45-60 min. afhankelijk van de kamertemperatuur).



Duw de lucht uit je deeg en vorm tot een batard. Rol de batard door wat bloem en leg hem op de onderste schotel van de Emile Henry broodbakbol. 

Zet de koepel er op en laat terug rijzen tot het dubbele in volume is bereikt. 


Verwarm de oven voor op 230°C hetelucht. Wanneer het brood in volume verdubbeld is, bestuif je er met een theezeefje nog wat bloem op.

Maak een paar insnijdingen naar eigen inspiratie en zet de bol met deksel in de voorverwarmde oven.

Bak 35 min. met het deksel en haal hem er daarna af. Opgelet: gebruik handschoenen want de bol zal gloeiend heet zijn! Bak het brood nog een vijftal minuten verder zonder deksel tot het mooi bruin is.

Haal het brood onmiddellijk uit de bol en laat het op een rooster afkoelen.





Reacties