Broodjeskrans



Deze keer een test met krokante broodjes in de Emile Henry couronne vorm. Meer dan geslaagd, lekkere krokante korst en een zacht kruim (mede door de toevoeging van wat semolina). Ik wou dat het 'geurinternet' al was uitgevonden want de gebakken sesamzaadjes vullen de keuken met een nootachtig aroma. Heb je de bakvorm niet dan kan je ze als individuele broodjes op de bakplaat bakken of je legt ze in een bloem- of kroonvorm naast mekaar op de bakplaat.

  • 400g pistoletbloem (ik gebruikte Vitar Krokant van 't Magazijntje te Ham)
  • 100g extra fijne semolina
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 300ml koud water
  • 15g backmalz (optioneel)
  • 15g smout (of een andere vetstof)
  • 8g zout
  • sesamzaadjes voor de afwerking
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een zacht en homogeen deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat op een warme plaats 45 min. rijzen. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 8 gelijke bolletjes. Bestuif de bovenkant met water en duw ze in een kommetje gevuld met de sesamzaadjes. Leg de bolletjes in de uitsparingen van de bakvorm. Plaats het deksel op de vorm en laat nog eens 40 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 220°C hetelucht.

Plaats de bakvorm in de oven en bak 25 min. met het deksel op, haal het deksel weg (vergeet je ovenwanten niet want het is gloeiend heet) en bak nog een paar minuten verder tot het brood mooi bruin is. 

Haal de bakvorm uit de oven en laat het brood 5-10 min. rusten in de vorm. Haal daarna het brood er uit en laat op een rooster afkoelen.


Reacties