Pain de Mie




Toastbrood of casinobrood zoals het in Nederland wordt genoemd, is een vierkantig brood wat in een gesloten bakvorm wordt gebakken. Het is een heel mals brood en daarom ook bijzonder geliefd door kinderen. Perfect om croque monsieur (tosti) mee te bereiden of in dikke sneden te versnijden en die rijkelijk te beleggen en dan diagonaal door te snijden zodat je twee perfecte driehoekjes verkrijgt.

Zo'n gesloten broodbakvorm ook gekend onder een Pullman loaf tin is niet bijster goedkoop. Gelukkig vind je tegenwoordig op Aliexpress ook maar alles terug wat je kan bedenken en zo kocht ik er deze bakvorm voor amper €14. Dit is mijn eerste probeersel met deze vorm. Alhoewel hij kleiner lijkt dan een standaard broodbakvorm voor een groot brood mag je je er niet op verkijken. Het volume is namelijk even groot omdat deze vormen hoger zijn. Ik vond dit recept op een Aziatische webpagina en was verwonderd dat het deeg maar 1 rijs moest ondergaan. Proberen dus!
  • 500g bloem
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 2 M losgeklopte eieren + melk toevoegen tot je 300g verkrijgt
  • 15g suiker
  • 8g zout
  • 55g boter
Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in je kneedkom en meng alles goed onder mekaar. Na een paar minuten kneden voeg je de zachte boter in stukjes erbij en kneed je verder tot je een zacht deeg verkrijgt.

Vet je bakvorm in met bakspray en vorm je deeg en plaats het in de vorm. Bedek de vorm met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het 80% van het volume van de vorm heeft gevuld.

Verwarm ondertussen je oven voor op 175°C.

Vet het deksel van je bakvorm in en schuif de broodbakvorm dicht. 

Bak het brood gedurende een 40 min. met het deksel er op. Schuif het deksel daarna van de vorm en laat nog verder bakken zodat het brood mooi bruin wordt. Meet met een kernthermometer de temperatuur in het midden van het brood. Wanneer dit 96°C heeft bereikt is je brood gaar.

Haal het brood onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. 


Reacties