Volkoren bulgur honingbrood


Toen ik onlangs om fijn griesmeel ging naar de halal supermarkt viel mijn oog op bulgur griesmeel. De dame aan de kassa wist te vertellen dat dit gebruikt wordt zoals couscous en eigenlijk niet in broodbereidingen. Toch wou ik het er eens op wagen. Net zoals met tarwegriesmeel vind je bulgur griesmeel in verschillende malingen gaande van grof tot fijn. Naast de gewone variant hadden ze ook volkoren griesmeel. Het brood rees als een champignon en was heel licht en luchtig. Door de toevoeging van de honing had het een lichte zoete toets en de bulgur zorgde voor het nootachtig aroma. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

  • 140g volkoren griesmeel bulgur
  • 480ml kokend water
  • 8g zout
  • 50g honing
Doe het griesmeel, het zout en de honing in een kom. Giet het kokende water er bovenop en roer alles eventjes goed los. Dek de kom af met plastiekfolie en laat minimum 30min. wellen. Dit is indien je het fijne griesmeel gebruikt. Gebruik je de grove of de graankorrels dan kan dit tot 2u. oplopen. Je zult zien dat de korrels enorm in volume zullen toenemen en bijna al het vocht opgenomen hebben. Giet af door een fijne zeef en laat eventjes uitlekken. 

Deeg:
  • de gewelde bulgur
  • 650g tarwebloem T55 met een hoog eiwitgehalte
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 2el zachte boter of een andere vetstof
  • 350ml lauwe melk
Doe de bulgur samen met de bloem, gist en de boter in de kneedkom. Giet al knedend de lauwe melk erbij. Ik heb op het gevoel gedaan tot wat voor mij een mooi soepel deeg leek. Hierbij klokte ik af op 350ml. Naargelang de bloemsoort wat je gebruikt kan dit wat meer of minder zijn. 


Kneed op matige snelheid tot je een stevig maar toch soepel deeg verkrijgt. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling (45-60 min.).


Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een rond of lang brood naargelang de bakvorm. Ik bakte het brood in de grote EH broodbakvorm. 

Leg het brood in de bakvorm en laat met gesloten deksel 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht. 

Bestuif de bovenkant van het brood met wat bloem en maak mbv een scherp mesje een paar insnijdingen in het brood. 


Bak gedurende 35 min. met gesloten deksel. Haal daarna het deksel weg en laat nog een paar minuten verder bakken tot de korst de gewenste bruining heeft.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties