Amish white bread


Iedereen heeft er wel eens een film over gezien: de Amish. Een strenge ietwat wereldvreemde geloofsgemeenschap die vooral in Noord-Amerika gevestigd is. Alhoewel dit brood naar hen genoemd is, zou het toch niet zijn oorsprong daar vinden. Traditioneel is het Amish brood een vriendschapsbrood en wordt het gemaakt met een starter. De bedoeling is dat er in een cyclus van tien dagen een starter wordt gemaakt van evenveel delen bloem, melk en suiker (1cup) en met toevoeging van gist. Zo bekomen ze vijf starters, met één ervan bakken ze zelf een brood, drie ervan worden weggeschonken en de vijfde wordt gebruikt om opnieuw de cyclus te herbeginnen.

Dit recept is losjes gebaseerd op het brood maar ik vertrok niet vanuit een starter. Daar heb ik immers gewoonweg niet het geduld voor. Ook de hoeveelheid suiker in het deeg is drastisch verminderd. Niettemin werd het een smaakvol, zacht, ietwat zoetig sandwichbrood.

  • 450g tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 20g suiker of 1el honing
  • 7g zout
  • 30g zachte boter
  • 135g lauw water
  • 135g lauwe karnemelk
  • 1 ei losgeklopt met 1el melk om in te strijken
  • 1el gesmolten boter voor de afwerking
Los de gist samen met de suiker op in de vloeistof. Voeg de bloem, boter en het zout toe en kneed zo'n 12 minuten tot je een heel zacht deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven mengkom. Bedek de kom met vershoudfolie en een propere doek en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen gedurende 1,5u. 

Ontgas het deeg en vorm een langwerpig brood. Leg het met de naad naar beneden in een ingevette broodbakvorm (of bekleed hem met bakpapier). Doe een wegwerp douchekapje of plastiek zak over de bakvorm en laat opnieuw 1,5u rijzen. 

Verwarm de oven voor op 175°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk het brood met het losgeklopt ei.

Bak 30 min. tot het brood gaar is. 

Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit de vorm en bestrijk met de gesmolten boter. Dit zal het brood een mooi glanzend uitzicht geven.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties

  1. Een prachtig koekebroid noem ik dzt👌👌
    Als ik het recept lees, is dat bijna hetzelfde als het koekebrood dat ik bakte voor een tv opname van Kwizien in 1983. Dit was hier thuis in mijn keuken. Heel goed gelunt👌👌😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goh Kwizien, waar is de tijd zeg. Mijn moeder heeft nog de kookboekjes ervan gehad. Het brood heeft inderdaad veel weg van een koekebrood. Je kan het gerust als basis gebruiken om bvb rozijnenbrood of suikerbrood mee te maken.

      Verwijderen

Een reactie posten