Super zachte brioche bolletjes


Heel smaakvolle en zachte brioche bolletjes. Je kan ze zowel maken om met hartig beleg te eten of je kan een zoetere variant maken (meer hierover bij de ingrediëntenlijst). Wens je ze als cocktailbroodjes te gebruiken dan maak je een miniversie van de bolletjes. Met deze hoeveelheden maakte ik 19 medium bolletjes.

  • 500g extra patentbloem
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 300ml lauwe melk
  • 8g zout
  • 20g suiker (of 40g voor de zoete variant)
  • 80g zachte boter in stukjes versneden
  • 2 eidooiers (om te bestrijken)
  • sesamzaadjes (om te bestrooien)
Roer de gist los in de lauwe melk in de deegkom. Voeg bloem, zout en suiker toe en begin te kneden. Na vijf min. kneden voeg je al knedend de boter stukje bij stukje toe. Kneed het deeg verder tot de boter helemaal opgenomen is en je een zacht soepel deeg bekomt. Het deeg mag niet kleven. 

Vorm het deeg tot een bol en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen voor 90 min. 

Duw voorzichtig de lucht uit het deeg en verdeel in porties van 50g. Indien je minibroodjes wenst te maken dan gebruik je 30g deeg per broodje. Bol de deegstukjes strak op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestuif de broodjes met water dmv een plantenspuit en laat 45 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de broodjes met de losgeklopte eigelen en bestrooi met sesamzaadjes. 

Bak voor ongeveer 15 min. tot de broodjes goudbruin zijn. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties

  1. Hallo allereerst bedankt voor het delen van je recepten superblij dat ik de blog heb ontdekt..mag ik vragen of ik voor deze broodjes ook roomboter kan gebruiken..of is het best om gewone boter te gebruiken
    Bedankt alvast

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerst en vooral sorry voor de late reactie. Door een foutje in de applicatie zie ik nu pas alle reacties voorbij komen. Met boter bedoel ik inderdaad roomboter hoor. Dus roomboter is prima. Je kan eigenlijk elke vetstof hiervoor gebruiken maar roomboter zorgt natuurlijk wel net voor dat beetje extra smaak.

      Verwijderen

Een reactie posten