Chocolade smeerpasta


Als je zelf je brood bakt, is het ook wel leuk om beleg zelf te maken. Wie heeft er nu bvb nog nooit vissalade, kipsalade of krabsalade zelf gemaakt? Alsook confituur. Hoeveel mensen maken der elk seizoen niet hun eigen voorraadje jam in, met nog bij voorkeur zelf gekweekt fruit? Ook chocoladepasta is heel makkelijk zelf te maken. Met deze hoeveelheden maak je drie glazen potjes (formaat confituur). Deze werd met hazelnootpasta (praliné) gemaakt.

Indien je geen kant-en-klare praliné in de winkel vindt, kan je deze heel eenvoudig zelf maken. Dit doe je zo:

  • 100g suiker
  • 100g gepelde en ongezouten hazelnoten of amandelen
Verhit een pan (zonder vetstof). Wanneer de pan goed heet is, stort je de noten er in en laat je ze op een hoog vuur roosteren. Af en toe opschudden zodat alle kanten mooi gebruind zijn. Neem van het vuur en doe in een kommetje.

Doe de suiker in een steelpannetje en laat ietwat verwarmen. Doe de noten erbij en laat onder voortdurend roeren de suiker tot een karamel smelten. Stort de karamel op een stuk bakpapier en laat helemaal afkoelen. Opgepast met gebrande suiker, deze is heel heet!

Wanneer de karamel/noten helemaal afgekoeld zijn, breek je deze in stukken en doe je ze in de keukenrobot. Vermaal tot een fijne massa. Laat de machine gedurende een langere periode draaien. Je zult zien dat de oliën uit de noten zo vrij komen en uiteindelijk een pralinépasta wordt. Dit is nu klaar om in de chocolade smeerpasta te gebruiken.
  • 300g Callebaut chocoladecallets (bij voorkeur donkere)
  • 200g room
  • 100g pralinépasta
  • 120g vloeibare glucose met honingsmaak. Dit is te verkrijgen bij de Marokkaanse en/of Turkse supermarkt. Je kan het ook integraal vervangen door vloeibare honing
  • 200g gesmolten boter
Verwarm de room samen met de glucose (honing) in een pannetje tot 80°C. 

Giet over de chocoladecallets en laat al roerend deze smelten en een mooie emulsie vormen. 

Roer de gesmolten boter onder de chocolade.

Als laatste meng je de pralinépasta eronder en roer nog eens flink door zodat alles opgenomen is tot één geheel.

Giet de chocoladepasta in propere glazen potjes en laat zonder deksel volledig afkoelen in de koelkast. Dit voorkomt condensvorming.

Schroef de glaasjes dicht en bewaar in de koelkast. 

Reacties