Elsässer brood (Duitsland)


Ik had nog wat bloemmengeling voor Elsässer broodjes (Hobbybäcker) staan en besloot om deze te verwerken in een brood. Nog een restje Pane di Como mengeling erbij en daar was de nieuwste broodspruit geboren. De Elsässer mengeling bevat oa tarwebloem, bonenmeel, lupinenmeel en tarwemoutbloem. Pane di Como tarwebloem en roggebloem. Beide mengelingen bevatten reeds zout dus dat werd niet meer extra toegevoegd uiteraard. Het levert een lekker knapperig brood op. Deze keer bakte ik het brood op een pizzaplank van Emile Henry.

  • 350g Elsässer mix (te vervangen door pistoletbloem of T55 tarwebloem)
  • 150g Pane di Como (te vervangen door 100g tipo 0 bloem en 50g roggebloem)
  • 280ml lauw water
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 20g smout of een andere vetstof
  • rijsmandje
  • pizzaplaat
Roer de gist los in het water in de kneedkom. Voeg de bloem en de vetstof toe en kneed in ongeveer 12 min. tot een soepel en zacht deeg. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige propere doek en laat 45 min. rijzen of tot verdubbeling in volume. 

Duw de lucht uit het deeg en bol het strak op. Leg het met de naad naar boven in een goed bebloemd rijsmandje. Leg de vochtige doek er bovenop en laat opnieuw 45 min. rijzen. 

Verwarm ondertussen de oven met de pizzaplaat voor op 250°C hete lucht. De pizzaplaat moet zeker 30 min. voorverwarmen zodat de hitte tot in de kern doordringt. 

Neem een stuk bakpapier en leg het op het rijsmandje met het brood. Draai het mandje zo om op je hand en schuif het brood met bakpapier op de hete pizzaplaat. Pas op dat je je hand niet verbrandt. Je kan eventueel beroep doen op een pizzaschep of een houten plank. 

Bestuif het brood en de wanden van je oven met water en laat het brood in zo'n 35 min. garen. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties