Kataifi (Griekenland)



Kataifi is het Griekse equivalent voor baklava. Het wordt gemaakt met 'angel hair' wat eigenlijk versnipperde filodeeg strengetjes zijn. Het product kan je verkrijgen in Turkse supermarkten. Tijdens het verwerken is het belangrijk dat je het onverwerkte deeg toedekt met een vochtige doek omdat het anders heel makkelijk uitdroogt aan de omgevingstemperatuur.

Siroop:

  • rasp van 1 citroen
  • 300g suiker
  • 220g water
  • 1 kaneelstokje of 1/2tl kaneelpoeder
Doe alle ingrediënten in een kookpotje en breng al roerend aan de kook. Laat het goedje 5 min. doorpruttelen en giet daarna door een zeef. Laat de siroop volledig afkoelen
  • 300g angel hair
  • 200g gehakte walnoten (er moeten nog stukjes te zien zijn, niet vermalen tot poeder)
  • 170g gesmolten boter
  • 1tl kaneel
Trek de deegstrengetjes goed los boven een grote kom. Druppel er wat van de gesmolten boter over en meng goed zodat alles onder een laagje boter zit. Hierdoor kan je het deeg veel beter verwerken en vormen. Bedek met een vochtige propere handdoek.

Neem een hoopje van het engelenhaar en trek het uit tot een lange smalle ovaal. Leg wat van het notenmengsel vooraan op een hoopje op het deeg en rol zo op tot een rolletje.

Plaats de rolletjes tegen mekaar in een met boter ingevette ovenschaal. Laat geen ruimte tussen de rolletjes. Bestrijk met een borsteltje met gesmolten boter.

Verwerk zo volledig je deeg. Overgiet de rolletjes met de overschot van de gesmolten boter. 


Plaats de schaal op het middenrek in een voorverwarmde oven van 170°C hete lucht en laat ongeveer 1 uur bakken tot de kataifi mooi bruin is.

Haal de schaal uit de oven en overgiet onmiddellijk met 3/4 van de koude siroop. Doe dit langzaam en overgiet elk rolletje individueel zodat de siroop goed verdeeld is. 

Dek de schaal af en wacht 10 minuten. Giet daarna de rest van de siroop over de kataifi.

Laat volledig afkoelen vooraleer te serveren. Lekker ook met bvb een bolletje vanille-ijs. 




Reacties