Platbrood met kaas/kalkoenvulling



Nog een recept van het Youtube kookkanaal Ahmet Kocht. Een lekker Turks brood met een hartige vulling.

  • 800g bloem T55
  • 300ml lauwe melk
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 70g gesmolten boter
  • 70g zonnebloemolie
  • 12g zout
  • 30g suiker
  • 2 eieren (1 dooier apart houden om te bestrijken)
  • 200g gemalen mozzarella
  • 150g kalkoenfilet
  • peper en/of chilipoeder
  • witte en zwarte sesamzaadjes
  • ronde bakvorm 36cm doorsnede
Los de gist samen met de suiker op in de lauwe melk. Voeg de bloem, boter, olie, zout, 1 eidooier en 2 eiwitten toe. Kneed tot een soepel deeg. 

Verdeel het deeg in 2 gelijke bollen en laat ze afgedekt op de werktafel rijzen tot verdubbeling in volume (45-60 min.).

Leg bakpapier in je bakvorm. Vorm de eerste bol deeg tot een schijf ter grootte van de bakvorm. Plaats op het bakpapier. Schik de sneetjes kalkoenfilet op het deeg. Bestrooi met de gemalen kaas en kruid bij met peper en/of chilipoeder.



Rol de tweede bol deeg ook uit ter grootte van de bakvorm en leg die bovenop de belegde andere schijf. Knijp de randen goed dicht. 

Snijd het brood al in punten. Dek af met een propere doek en laat 40 min. rijzen. 

Verwarm de oven voor op 200°C hete lucht. 

Bestrijk het brood met het losgeklopte eigeel. Bestrooi de punten beurtelings met witte en zwarte sesamzaadjes. 


Bak in 30-40 min. tot het brood mooi gebruind en gaar is. Wanneer het brood te snel bruin wordt, kan je het halverwege de baktijd toedekken met een stuk bakpapier.

Serveer warm. 


Reacties