Gerstemeelbrood


Onlangs opende er hier in de buurt een halal supermarkt en ik wou deze wel eens een bezoekje brengen. Altijd handig voor gedroogd fruit, noten, griesmeel, enz. Ik ontdekte deze meelmix en vond het wel de moeite waard om deze eens te kopen en uit te testen. De mix bestaat uit gerstemeel, tarwe en mout. Gerst zou goed zijn voor hart, bloedvaten, cholesterol en de beenderen.

  • 500g gerstemeelmix
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 8g zout
  • 340ml lauw water
  • 25g smout of een andere vetstof
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed zo'n 12 min. tot je een soepel deeg verkrijgt. Eventueel nog wat extra water toegevoegen, de mix neemt veel vocht op. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette mengkom. Dek de kom af en laat op een tochtvrije warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is (op warme dagen kan dit in 40 min. zijn, bij koud weer tot 90 min. en langer).

Duw de lucht uit je deeg en vorm tot een langwerpig brood. Leg het brood met de naad naar boven in een goed bebloemd rijsmandje. 

Dek af met een linnen deegdoek en laat nog eens 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht.

Leg een stuk bakpapier op het brood in het rijsmandje en leg hier je ene hand op. Met de andere hand draai je nu snel het rijsmandje om zodat het brood uit het mandje glijdt en op het bakpapier komt te liggen met de goede kant naar boven. 

Het brood rees bijna letterlijk de pan uit ☺
Leg het brood op de schaal van de broodbakbol en maak met een scherp mesje een paar insnijdingen. 

Zet de koepel op de schaal en schuif de broodbakbol in de hete oven. 

Bak 35 min. met gesloten koepel, neem die er daarna af en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood een bruine korst heeft. 

Stort het brood op een rooster en laat zo afkoelen. 

Reacties