Wilde havervlokkenbol



Ondanks de beperkte hoeveelheid verse gist besloot deze bol om heel hevig te groeien tot hij uit zijn voegen barstte. Het oogt misschien niet zo mooi op het eerste zicht maar dit is een heel aromatisch lekker brood. Het kruim is super zacht en de korst uiterst krokant. Deze gaat zeker nog gebakken worden. De havervlokken wat je hiervoor nodig hebt zijn de doodgewone, geen instant havermout dus.
  • 250g fijn griesmeel (semolina, finot)
  • 300g tarwebloem
  • 120g havervlokken
  • 475g karnemelk
  • 50g zachte boter
  • 50g melkpoeder
  • 10g zout
  • 9g verse gist of 3g droge gist
Doe het griesmeel, de tarwebloem en de havervlokken in de kneedkom. Voeg de verse gist toe en verkruimel die door de bloem. Voeg de boter, melkpoeder en zout toe en start de kneedmachine op de traagste stand tot alles onder mekaar gemengd is. Schakel over naar stand 2 en voeg al knedend beetje bij beetje de karnemelk toe. De havervlokken nemen veel vocht op dus het kan zijn dat je nog wat extra gaat moeten toevoegen.

Vorm van het deeg een bol en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het dubbele in volume is bereikt (45-60 min.).

Duw de lucht uit je deeg en bol het stevig op. Leg het op de bodem van je broodbakbol of op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de koepel op de bol (of bedek met een propere doek indien je op de plaat bakt). Laat 45 min. rijzen of tot het dubbele in volume is bereikt.

Warm de oven voor op 230°C hetelucht.

Bestuif het brood met wat bloem en maak een paar insnijdingen. Bak het brood in 35-40 min. gaar. Haal de koepel van de bol en laat nog een paar minuten verder bakken tot het brood mooi bruin gekleurd is. 

Laat afkoelen op een rooster. 



Reacties