Italiaans 3-lagen citroengebak


Dit gebak bestaat uit drie lagen: kruimeldeeg, citroencrème en een biscuit toplaag. Je zou denken, veel werk maar je kan bvb je kruimeldeeg en de crème een dag voordien maken en goed laten afkoelen in de koelkast. Zo hoef je de dag zelf enkel nog het biscuitbeslag te kloppen, de taart assembleren en afbakken. En als je echt weinig tijd hebt of jezelf het gemakkelijk wil maken, kan je ook altijd een kant en klare kruimeldeegbodem kopen in de supermarkt.

Kruimeldeeg:

  • 150-160g bloem
  • 50g suiker
  • 70g zachte boter of margarine
  • 1 eigeel, maat M
  • snufje zout
  • geraspte schil van 1/2 citroen
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangend geheel. Maak een bolletje van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en leg het in de koelkast voor minstens 20 min. 

Citroencrème:
  • 50g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 250ml melk
  • 1 ei, maat M
  • 70g zachte boter of margarine
  • 70-100ml vers geperst citroensap
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 40g maïzena
Doe alle ingrediënten, behalve het citroensap, in een kookpot. Breng al roerend aan de kook tot de gewenste dikte. Neem de pot van het vuur en meng het citroensap onder de crème. Bedek het oppervlak met vershoudfolie, zo voorkom je velvorming. Laat de crème volledig afkoelen. 

Biscuit:
  • 3 eieren, maat M
  • 120g bloem
  • 80g suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 1 pakje bakpoeder
  • 100g zachte boter of margarine
  • 30ml melk
  • 30ml citroensap
  • 20g maïzena
Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker tot een schuimige massa. Voeg de boter, melk en citroensap toe en meng alles goed onder mekaar. Meng de bloem, bakpoeder en maïzena en voeg toe aan het beslag. Klop tot alles een mooi geheel vormt.

Verwarm je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bekleed een bakvorm van 22-24cm diameter met bakpapier. 

Bedek de bodem met het kruimeldeeg. 

Verdeel de citroencrème over de bodem, laat 1 cm. van de rand vrij.

Giet het biscuitbeslag bovenop en strijk glad met een spatel.

Bak de taart in 30-40 min. tot hij gaar is. Je kan dit testen dmv een satéstokje. Prik hiermee in het midden van je taart, wanneer die er droog terug uitkomt, is je cake gaar. 

Wanneer de taart te snel bruint, kan je de laatste tien min. hem bedekken met bakpapier.

Laat afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.


Reacties