Horiatiko Psomi brood (Griekenland)


Dit brood is een rustiek knapperig landbrood uit Griekenland. Het wordt daar vooral in landelijke gebieden gemaakt en gebakken in een buiten houtoven. Er bestaan verschillende variaties naargelang de gebruikte bloemsoort gaande van witte tarwe tot volkoren. Ik heb gekozen voor een mix van tarwebloem met semolina.

  • 400g tarwebloem
  • 100g extra fijn griesmeel
  • 20g O-tentic desempoeder
  • 8g zout
  • 340g water
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed zo'n 12min. op lage stand tot je een soepel en zacht deeg verkrijgt.

Doe het deeg in een met olie ingevette mengkom en dek af met vershoudfolie. Laat het 25 min. rusten, geef het daarna een doorslag en laat het opnieuw 25 min. rusten. 

Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en bol ze op. Dek ze af met een propere theedoek en laat 40 min. rijzen.

Maak van elke bol een batard met een stompe punt. Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere theedoek. Laat 60 min. rijzen. 

Verwarm je oven voor op 250°C.

Maak één insnijding in elk brood, bestrooi ze eventueel met sesam- of maanzaadjes en bak ze af in 25-30 min. terwijl je de temperatuur geleidelijk laat verlagen tot 230°C.

Koel af op een rooster. 

Reacties