Frangipanetaart



Het recept voor deze taart is er eentje van Roger van Damme uit de reeks Bakken wat ze op Njam tv hebben uitgezonden. Waar hij in het programma zelf het bladerdeeg en de abrikozenjam maakte, heb ik het mijzelf gemakkelijk en tijdsbesparend gemaakt en kant en klaar gebruikt. Ipv de gebruikelijke ronde taartvorm heb ik voor dit gebak mijn rechthoekige Emile Henry keramieken bakvorm gebruikt.

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 potje abrikozenjam
Vulling:
  • 100g zachte boter
  • 25g mascarpone
  • 20g puddingpoeder
  • 2 eieren
  • 20g bloem
  • 250 amandelbroyage (mengsel van gelijke delen amandelpoeder en suiker)
Afwerking:
  • 1 losgeklopt ei
  • 80g poedersuiker
  • 20g water
Verwarm je oven voor op 180°C.

Vet de bakvorm in met een bakspray. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de bakvorm. Prik de bodem in met een vork.


Bestrijk de bodem van het deeg met een laagje abrikozenjam. 


Klop de boter samen met de mascarpone tot een luchtig mengsel. Roer er het puddingpoeder door. Voeg één voor één de eieren toe en meng ze goed onder het beslag. Spatel de amandelbroyage en de bloem onder het mengsel. 

Giet het mengsel over de taartbodem en strijk effen met een spatel.


Snijd van de rest van het deeg reepjes van 1 cm breed en schik ze kruiselings over de taart. Smeer de reepjes in met een losgeklopt ei.

Bak de taart gedurende 30-40 min. tot hij gaar is.

Laat afkoelen op een taartrooster en smeer de bovenkant in met glazuur wat je met het poedersuiker en het water hebt aangemaakt. 


Reacties