Worstenbroodjes



Ik had er mij nog nooit aan gewaagd maar voor alles moet het een eerste keer zijn: worstenbroodjes. Goed voor een snelle snack nu in veel huishoudens de tv dé centrale plaats is met het WK voetbal. Rap uit het vuistje toch iets achter de kiezen duwen om toch maar geen minuut van het voetbal te missen of deel uitmakend van een ruimere snackavond met een biertje. Tijdens het doorsnuffelen van de webpagina van de Genneper Watermolen kwam ik deze Bolino bloemmix voor worstenbroodjes tegen. Ook de kruidenmix voor worstenbrood heb ik daar gekocht. Het gehakt wat ik hiervoor gebruikte komt van Deel een varken en bestond uit varkensvlees van het Duroc ras. Uiteraard kan je bvb ook opteren voor kippengehakt.

Recept goed voor 18 worstenbroodjes.

Deeg:

  • 250g Bolino
  • 250g tarwebloem
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 250ml water
  • 20g boter
  • 10g zout (op de verpakking stond 15g maar ik vond dat teveel)
Vulling:
  • 600g gehakt
  • 2 eieren
  • 75g paneermeel
  • 12g kruidenmix 
Afwerking:
  • 1 ei losgeklopt met wat zout
  • zaadjes (facultatief)
Meng alle ingrediënten voor de vulling goed ondereen. Weeg porties van 40g af en rol tot dunne lange pilletjes. Dit gaat het makkelijkst als je er eerst bolletjes van maakt en dan op het werkblad uitrolt met het vlakke van je hand. Leg de rolletjes op een schaal, dek af met vershoudfolie en plaats in de koelkast. 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedkom. Kneed in 10 min. tot een soepel en ietwat plakkerig deeg. Verdeel het deeg onmiddellijk in 18 gelijke porties. Bestuif je werkblad met wat bloem en bol de porties op. Dek de bolletjes af met plastic folie en laat 30 min. rijzen. 

Duw de bolletjes plat tot een ovaal. Leg op elke ovaal een worstje en plooi het deeg dicht. Druk de naden goed dicht. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de broodjes een eerste maal met het losgeklopt ei.

Laat de broodjes 60 min. rijzen. Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C onder- en bovenwarmte. 

Bestrijk de broodjes een tweede keer met losgeklopt ei. Besprenkel eventueel met wat zaadjes. 

Bak de broodjes gedurende 10-15 min. tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveer warm of laat ze volledig afkoelen op een rooster en vries ze in.



Reacties