Chapati/semolina/tarwe ovenbroodjes



Ik kocht deze chapati bloem in een Aziatische supermarkt. Chapati of Atta is de naam wat ze in India aan deze bloem gegeven. Het bestaat uit 100% volkorentarwe en ze maken er chapati flatbread of roti mee. Ik wou wel eens proberen om ze te verwerken in ovenbroodjes maar aangezien ik niet zeker was of de gluten wel sterk genoeg gingen zijn om mooi te rijzen heb ik ze gecombineerd met andere bloemsoorten.

  • 100g chapatibloem
  • 100g semolina (extra fijn griesmeel)
  • 300g tarwebloem
  • 1 ei
  • 2el melkpoeder
  • 1el olie
  • 275ml lauw water
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 8g zout
  • wat melk en zaden voor de afwerking
Los de gist op in het water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed zo'n tien minuten tot je een heel zacht en soepel deeg bekomt. 

Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot een verdubbeling van het volume. 

Bestuif je werkblad met wat griesmeel en duw de lucht uit het deeg. Verdeel het in 7 gelijke bolletjes van ongeveer 125g/stuk en laat de bolletjes een tiental minuten tot rust komen op je werkblad. 

Duw elk bolletje plat tot een ronde schijf. Strijk de bovenkant in met wat melk en duw ze dan in een bordje wat je gevuld hebt met de decoratiezaden of bvb havervlokken. 



Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af. Laat nog eens 30 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C onder-en bovenwarmte. 

Bak je broodjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 min. tot ze goudbruin en gaar zijn.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties