Panini (Italië)



Panini, of panino in het enkelvoud, is een populair Italiaans broodje. Het broodje wordt doorgesneden en gevuld naar believen en dan geroosterd tussen een contactgrill. Ik vind het vooral handig om een voorraadje van deze broodjes in de diepvries te hebben. Zo heb je altijd een snelle én lekkere lunch binnen handbereik.

  • 500g tarwebloem
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 2 el. olijfolie
  • 1tl suiker
  • 1tl zout
  • 300ml lauwwarm water
Roer de gist samen met de suiker los in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg in ongeveer 10 min.

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling (45-60 min.).

Ontgas het deeg en verdeel het in 10 gelijke bolletjes. Laat de bolletjes een 10-tal min. rusten op je werkblad afgedekt met plasticfolie.

Rol elk bolletje uit tot een ovaal van ongeveer 2 cm. dikte. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt nog eens 40 min. rijzen.

Verwarm je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte.

Laat de broodjes 15 min. garen in de voorverwarmde oven. Het is de bedoeling dat de broodjes wit blijven. 

Laat ze afkoelen op een rooster. 

Reacties