Gesuikerde melk bolletjes (Japan)




Toen ik deze zachte zoete broodjes zag, wou ik ze absoluut ook eens zelf proberen. Het is maar één van de typische super fluffy broodbereidingen die Japan rijk is. Ik heb het deeg in bolletjes verdeeld en in een keramieken bakvorm gebakken maar je kan bvb ook het deeg uitrollen tot een rechthoekige lap en die in vier gelijke stroken snijden, ze op mekaar leggen en dan in 12 gelijke stukken snijden. Deze stukjes zet je dan op hun zijkant in een bakvorm.

  • 400g bloem
  • 200ml lauwe melk
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 1/2 losgeklopt ei, de andere helft bewaar je om de broodjes mee in te strijken
  • 35g suiker
  • 50g gecondenseerde gesuikerde melk
  • 30g boter
  • 4g zout
Maak van alle ingrediënten een zacht en soepel deeg. Indien het deeg te kleverig is (het mag niet blijven hangen aan de kneedkom) dan voeg je beetje per beetje wat bloem er bij tot het deeg mooi loslaat van de kom. 

Bol het deeg op en bestrijk met wat olie. Doe de bol in een met olie ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat op een warme tochtvrije plaats rijzen tot verdubbeling van het volume.

Ontgas het deeg en verdeel in acht gelijke bolletjes, schik de bolletjes in een bakvorm en laat afgedekt nog eens 40 min. rijzen.


Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C boven- en onderwarmte.

Bestrijk de bolletjes met de rest van het losgeklopte ei en bestrooi eventueel met wat mini parelsuiker of amandelschilfers.


Bak af in de voorverwarmde oven gedurende 20-30 min. tot ze mooi bruin en gaar zijn.


Laat afkoelen op een rooster.

Het resultaat is een heel zacht en fluffy broodje

Reacties