Berlijnse bollen uit de oven (Duitsland)




Ik was al een poosje nieuwsgierig naar hoe oven Berliners zouden smaken en vandaag vond ik de tijd om het eens uit te proberen. Zijn ze even fluffy als de gefrituurde? Dat niet. Zijn ze lekker? Zeker wel. Bovendien bevatten ze ook veel minder vet dan de traditionele bollen. Je kan ze ook op voorhand maken en invriezen. Doe dit dan wel voor ze gevuld zijn en voeg de vulling toe na het ontdooien.

  • 350g T55 tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 150ml lauwwarme melk
  • 4-5 el suiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 2 el zachte boter, margarine of olie
  • banketbakkersroom of confituur voor de vulling
  • poedersuiker

Roer de gist samen met de suiker los in de lauwe melk. Voeg bloem, zout en het ei toe en kneed zo'n 2 min. tot de ingrediënten een geheel vormen. Voeg de 2 eetlepels vetstof toe en kneed 10 min. tot je een mooi soepel en glanzend deeg verkrijgt.

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat zo'n 45 min. rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 7-8 gelijke porties. Maak hier bolletjes van en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek af met vershoudfolie wat je met olie ingevet hebt (dit voorkomt aankleven) en laat 30-45 min. rijzen tot ze verdubbeld zijn.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 

Bak de bollen gaar in 15-17 min.


Laat ze wat afkoelen en bestrijk ze met gesmolten boter. Vul ze met banketbakkersroom of confituur naar smaak. Bestrooi ze vervolgens met poedersuiker. 

Reacties